Baner Vital Vibes
Baner Vital Vibes
Zdjęcie Łukasz Dębiec
Hej, z tej strony
Łukasz Dębiec
Jestem zielarzem i naturopatą. Miło Cię widzieć na mojej stronie ;)

Picie kawy przy nadciśnieniu

Wiele osób odmawia sobie picia kawy w obawie przed jej negatywnym wpływem na zdrowie serca. Badania wskazują jednak, że w przeciwieństwie do czystej kofeiny, kawa jest dla nas bezpieczna. Zapraszam do dokładniejszego wyjaśnienia tematu w dalszej części artykułu.

Czysta kofeina może podnosić ciśnienie o kilka (5-8) mm Hg zaraz po spożyciu, co może utrzymywać się około 3 godzin. Kawa natomiast powoduje mniejszy i krótszy jego wzrost, co więcej, codzienne jej picie powoduje, iż jest on jeszcze mniejszy lub całkowicie znika. W związku z tym, picie jej może ewentualnie być przeciwwskazane u osób z bardzo dużym nadciśnieniem lub w niektórych skrajnych sytuacjach. Natomiast wzrost ten jest na tyle mały że nawet przy umiarkowanym nadciśnieniu nie powinien sam w sobie być bardziej niebezpieczny niż np. wejście po schodach lub odrobina truchtu. Dlaczego? Aktywności te mogą podnieść nasze skurczowe ciśnienie o 10-40 mm Hg, podobnie jak jazda na rowerze lub pływanie. Jeśli więc te aktywności nie są dla nas przeciwwskazane i niebezpieczne ze względu na wzrost ciśnienia, dużo niższy potencjalny wzrost spowodowany wypiciem kawy również nie będzie.

Ze względu na przyzwyczajenie naszego organizmu, jeśli regularnie pijemy 1-3 kawy dziennie prawdopodobnie nie odczujemy nawet tego drobnego efektu. Spójrzmy na kilka źródeł naukowych.

  • W metaanalizie z 2011 roku sprawdzono wpływ kawy na ciśnienie osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem. Wyniki wykazały, że osoby pijące kawę nie miały zwiększonego ciśnienia w stosunku do grupy na diecie bez niej lub też pijących kawę bezkofeinową. Ciśnienie natomiast chwilowo podnosiło spożywanie samej kofeiny (nie w kawie). W badaniu naukowcy podsumowali:

„Obecne dowody nie potwierdzają związku między długotrwałym spożywaniem kawy a podwyższonym ciśnieniem krwi lub między nawykowym spożywaniem kawy a zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u osób z nadciśnieniem tętniczym”

  • W innym przeglądzie badań RCT oraz kohortowych z 2012 roku naukowcy postanowili natomiast odpowiedzieć na pytanie – czy picie kawy u zdrowych osób może doprowadzić do nadciśnienia. I to badanie również nie wykazało istotnej różnicy zarówno w chwilowym skoku ciśnienia jak i szansy na rozwój nadciśnienia.

Zastanawiać się możemy zatem – dlaczego kofeina podnosi ciśnienie a kawa miałaby tego nie robić? Moim zdaniem jest to możliwe z tego względu, że w kawie są setki innych aktywnych związków chemicznych oddziałujących na nasze ciało, w tym antyoksydantów znanych z poprawy kondycji naczyń krwionośnych. Zawiera również potas i magnez działające hipotensyjnie.

Możemy też zauważyć, że przewija się informacja o tym, że ciśnienia nie podnosi kawa którą spożywamy regularnie. Może to być spowodowane adaptacją naszego organizmu. Jeśli zatem mieliśmy przerwę w piciu kawy w obawie o nasze ciśnienie i chcielibyśmy do niej wrócić, zacznijmy od 1 kawy dziennie przez parę tygodni, a dopiero później wprowadźmy więcej filiżanek w razie takiej potrzeby.

Źródła:
1 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21880846/
2 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23032138/
3 – Jerzy Głuszek, Teresa Kosicka – Klinika i Katedra Hipertensjologii, Angiologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu – “Wpływ kawy, herbaty, kakao na ciśnienie tętnicze i układ sercowo-naczyniowy”
4 – Zdjęcie: https://unsplash.com/photos/woman-drinking-on-teacup-fH55IFx6kXE?utm_content=creditShareLink&utm_medium=referral&utm_source=unsplash

Więcej ciekawych treści znajdziesz na moich profilach:

Może też Cię zainteresuje...

Ile jajek można jeść dziennie?

Wokół jajek narosło tyle pytań – czy podnoszą cholesterol, czy są zdrowe, czy można jeść […]

Czytaj dalej
Naturalna i skuteczna profilaktyka serca – Głóg

Głóg (Crataegus monogyna L., Crataegus oxyacantha L.) jest rośliną tradycyjnie stosowaną w chorobach serca, a […]

Czytaj dalej
Rola witaminy D w nadciśnieniu

Kolejne zastosowanie witaminy D – okazuje się, że może być ona kluczowa również w rozwoju […]

Czytaj dalej
Czy oliwa z oliwek jest dobra do smażenia?

Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych, polecanych tłuszczy w diecie. W tym artykule wytłumaczę, […]

Czytaj dalej
Czy mogę słodzić napary ziołowe miodem? Czy podgrzewanie niszczy miód?

Kiedy możemy podgrzewać miód, a kiedy stosować go na zimno? Czy możemy posłodzić napary ziołowe […]

Czytaj dalej
Jak przyrządzać brokuła aby miał działanie przeciwnowotworowe?

Odpowiednio przyrządzony brokuł może być potężnym składnikiem diety przeciwnowotworowej, jednak źle przyrządzony, może stracić dużą […]

Czytaj dalej
Olej kokosowy – badania pokazują silne działanie w infekcjach

Omówienie badania przeglądowego – Kwas kaprylowy w skutecznym leczeniu opornych problemów medycznych takich jak częste […]

Czytaj dalej