Baner Vital Vibes
Baner Vital Vibes
Zdjęcie Łukasz Dębiec
Hej, z tej strony
Łukasz Dębiec
Jestem zielarzem i naturopatą. Miło Cię widzieć na mojej stronie ;)

Czy mogę słodzić napary ziołowe miodem? Czy podgrzewanie niszczy miód?

Kiedy możemy podgrzewać miód, a kiedy stosować go na zimno? Czy możemy posłodzić napary ziołowe miodem? Poniżej przedstawiam szybkie podsumowanie tematu, a dalej znajdziesz jego szczegółowe rozwinięcie.

Odpowiedź w skrócie brzmi: możemy dodawać miód wszędzie oraz podgrzewać go, pod warunkiem, że nie potrzebujemy jego działania przeciwbakteryjnego i ogólnie antyseptycznego, np. podczas przeziębienia. Podgrzewanie może także zmniejszyć inne walory prozdrowotne miodu, jednak wciąż pozostaje on zdrowszym zamiennikiem cukru.

Co zmienia się w miodzie po jego podgrzaniu, a co w nim pozostaje?

Miód zawiera wiele prozdrowotnych składników: kwasy organiczne, fenole, aminokwasy, witaminy i pierwiastki. Miód zawiera również enzymy: diastazę, inwertazę, katalazę, fosfatazę oraz oksydazę glikozową. To zapewne tylko część składu; w miodach występują też związki zależne od rośliny, z której były pozyskiwane. Przykładowo, o miodzie lipowym możemy przeczytać: „Składa się ze związków znajdujących się w kwiatach lipy, takich jak: olejki eteryczne, flawonoidy (hesperetyna, hesperydyna, rutyna, izokwercytryna, tilirozyd), glikozyd tiliacyna, związek triterpenowy tarakserol, garbniki, związki goryczkowe, saponiny. Potwierdzono również zawartość kwasów organicznych, w tym kwasu kumarowego, chlorogenowego i kawowego. Dodatkowo jest zasobny w jeden z najważniejszych enzymów, jakim jest lizozym”. Większość wymienionych związków występuje również w kwiatostanie lipy, a jak wiemy, napar z kwiatostanów lipy działa napotnie, moczopędnie, odtruwająco, przeciwgorączkowo. A napar robi się przecież zalewając surowiec wrzątkiem 🙂 Zatem wiemy, że przynajmniej znaczna część tych związków zachowa swoje działanie aktywne również, jeśli miód ten podgrzejemy. Tak samo mikropierwiastki występujące w miodzie pozostaną aktywne po podgrzaniu, jak i niektóre ważne antyoksydanty wcześniej wymienione, takie jak rutyna i kwercetyna. Ale uwaga – tutaj dochodzimy do momentu, gdzie należy wspomnieć, które elementy mogą zostać zniszczone lub zredukowane pod wpływem temperatury. Będą to enzymy, takie jak wymieniony lizozym czy też inhibina o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym. Chcę jeszcze zaznaczyć, że tak czy inaczej staramy się wybierać naturalne nieprzegrzane miody podczas zakupu, aby były one w pełni wartościowym produktem na naszej półce, taki miód może też „pracować” podczas przechowywania.

Czy miód traci swoją aktywność enzymatyczną natychmiast po podgrzaniu?

To kolejna ważna kwestia – enzymy zawarte w miodzie nie „znikają” natychmiast po podgrzaniu go do 40, 60 czy 70 stopni, ale w tych wyższych temperaturach ulegają stopniowemu rozpadowi. Dlatego nie panikujmy, że jeśli dodamy łyżkę miodu do gorącej herbaty po lekkim przestudzeniu o temperaturze 50–60 stopni a nie będziemy dokładnie odmierzać 45 stopni, to miód nagle totalnie przestanie działać. Dla przykładu zacytuję jedną pracę naukową: „Lizozym o stężeniu 10–50 μg/ml rozpuszczony w sake utrzymywał 100% aktywność przez 20 tygodni w temperaturze 37°C, a w temperaturze 65°C przez 1 godzinę. Natomiast w 5% wodnym roztworze kwasu octowego lizozym o stężeniu 10 μg/ml po dwóch tygodniach przechowywania stracił 60% swojej początkowej aktywności, po 10 tygodniach – 95%, a po 20 tygodniach wystąpił całkowity brak aktywności. Brak aktywności w tym roztworze obserwowano również już po jednej godzinie ogrzewania w temperaturze 65°C”.

Czy miód po podgrzaniu wytwarza toksyczne substancje i jest szkodliwy?

Moim zdaniem, absolutnie nie; powstała kiedyś jedna praca, którą wszyscy w kółko powtarzają bez zastanowienia, stąd ten mit. W jednym artykule na portalu abc zdrowie napisano: „Najbardziej niepokojący rezultat to znaczny wzrost HMF […] w próbkach miodu podgrzanych do 60°C.[…]. Autorzy badań podsumowali swoje obserwacje, twierdząc, że wzrost HMF 'może wywołać szkodliwe skutki i działać jak trucizna’”. Może i faktycznie być to trujące dla pszczół, tego nie wiem, bo nie znam się na pszczołach, ale dla człowieka ilości HMF znajdujące się w miodzie nie powinny mieć praktycznie żadnego wpływu. Jak czytamy w jednej pracy, „Ocenia się, że dzienne spożycie HMF z żywnością (np. pieczywo, napoje i przetwory owocowo-cytrusowe, przecier pomidorowy, kawa, czekolada, pasteryzowane mleko) wynosi ok. 150 mg na osobę”. Natomiast w innej pracy znajdujemy badania próbek miodów podgrzewanych, gdzie poddane temperaturze nawet 70°C przez kilka godzin większość miodów miała zawartość HMF około 20 mg/kg, czyli NIC w kontekście zdrowia. Więcej HMF było natomiast w miodzie w zależności od jego rodzaju, nawet nie podgrzanym (w miodach ciemnych jak gryczany). Co więcej, HMF ma też zastosowanie jako antyoksydant i jest badane pod kątem właściwości leczniczych, np. podczas hipoksji.

Czy mogę słodzić zioła miodem?

Jedynym przeciwwskazaniem będzie cukrzyca w której najlepiej unikać wszelkich węglowodanów oraz okno żywieniowe/post na których unikamy wszelkich kalorii. Poza tym, nie widzę przeciwwskazań do dosładzania ziółek miodem.

Podsumowanie

Jeśli zatem używamy miodu na co dzień jako zdrowszego słodzika do herbaty, możemy robić to bez obaw. Taki miód wciąż jest zdrowszą alternatywą cukru, zawiera bowiem wiele mikroelementów, a nie jedynie „puste kalorie”, oraz znaczną część swoich związków aktywnych biologicznie, w tym antyoksydacyjnie. Musimy jednak zachować ostrożność podczas przyrządzania naparów i przetworów podczas przeziębienia lub grypy, które mają pomóc nam w walce z chorobą. Nie chcemy bowiem utracić wtedy zdolności antyseptycznych termolabilnych enzymów z miodu. Zalecałbym również słodzenie herbaty miodem dopiero przed samym jej wypiciem (dodając do ciepłej, a nie gorącej), jeśli borykamy się z zakażeniami grzybiczymi (Candida), tak aby enzymy uniemożliwiały jej rozrost na tej pożywce tak jak ma to miejsce przy słodzeniu cukrem.

Źródła:
1. Właściwości prozdrowotne wybranych miodów – Milena Bąkowska, Katarzyna Janda – https://ppm.edu.pl/docstore/download/PUMaadf47931cf7499a92f7d1eff987503b/0000034240_wcag.pdf
2. LEŚNIEROWSKI GRZEGORZ, KIJOWSKI JACEK – BUDOWA I OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA LIZOZYMU (MURAMIDAZY) – https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-article-195a3e3c-ce34-4f7a-8f97-2dbfb7673360/c/01_Lesnierowski.pdf
3. WPŁYW ZMIAN TEMPERATURY PRZECHOWYWANIA NA ZAWARTOŚĆ 5-HYDROKSYMETYLOFURFURALU W ODMIANOWYCH I WIELOKWIATOWYCH MIODACH PSZCZELICH – https://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2012/3/271-279.pdf
4. 5-hydroksymetylofurfurol w miodach składowanych i podgrzewanych prof. dr S. Krauze – https://bibliotekanauki.pl/articles/875988.pdf
5. Obrazek – https://unsplash.com/photos/a-spoon-is-pouring-honey-into-a-bowl-E_TG0w-iQfI?utm_content=creditShareLink&utm_medium=referral&utm_source=unsplash

Więcej ciekawych treści znajdziesz na moich profilach:

Może też Cię zainteresuje...

Rola cynku w odporności przeciwwirusowej

Dzisiaj badanie przeglądowe z 2019 roku, które omawia rolę cynku w odporności przeciwwirusowej – czy […]

Czytaj dalej
Picie kawy przy nadciśnieniu

Wiele osób odmawia sobie picia kawy w obawie przed jej negatywnym wpływem na zdrowie serca. […]

Czytaj dalej
Ile jajek można jeść dziennie?

Wokół jajek narosło tyle pytań – czy podnoszą cholesterol, czy są zdrowe, czy można jeść […]

Czytaj dalej
Czy oliwa z oliwek jest dobra do smażenia?

Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych, polecanych tłuszczy w diecie. W tym artykule wytłumaczę, […]

Czytaj dalej
Jak przyrządzać brokuła aby miał działanie przeciwnowotworowe?

Odpowiednio przyrządzony brokuł może być potężnym składnikiem diety przeciwnowotworowej, jednak źle przyrządzony, może stracić dużą […]

Czytaj dalej
Październik – wyjątkowy czas na zbiór korzeni roślin leczniczych

Na początku jesieni zbierać możemy korzenie i kłącza wielu roślin leczniczych, ponieważ w tym czasie […]

Czytaj dalej
Naturalna i skuteczna profilaktyka serca – Głóg

Głóg (Crataegus monogyna L., Crataegus oxyacantha L.) jest rośliną tradycyjnie stosowaną w chorobach serca, a […]

Czytaj dalej
Żmijowiec zwyczajny w ziołolecznictwie

Żmijowiec zwyczajny – Echium vulgare L. – roślina o działaniu regenerującym tkanki, rozluźniającym, przeciwbólowym i nie tylko

Czytaj dalej
Jakie zioła zbierać w sierpniu?

Top 5 często występujących i użytecznych ziół, które możesz zebrać w sierpniu! W sierpniu zdatnych […]

Czytaj dalej
Olej kokosowy – badania pokazują silne działanie w infekcjach

Omówienie badania przeglądowego – Kwas kaprylowy w skutecznym leczeniu opornych problemów medycznych takich jak częste […]

Czytaj dalej
Nauka potwierdza – dziurawiec lepszy od standardowych leków na depresję!

Dziś przyjrzymy się użyciu dziurawca zwyczajnego w zaburzeniach lękowych oraz depresji. Surowiec ten doczekał się […]

Czytaj dalej